Mărcile nu au dispărut: deși euro a fost lansat de două decenii, europenii au saltelele doldora cu mărci

de: Mădălina Bahrim
28 12. 2021

Un fenomen inexplicabil are loc pe piața monetară europeană, în rândul statelor care au adoptat moneda euro, de ani buni.

Deși euro a fost lansat de două decenii, în statele unde moneda a fost deja implementată de ani buni, oamenii își păstrează provizii serioase de mărci.

Mărcile păstrate în secret ar valora 8,5 miliarde de euro

Analiștii de la Bloomerg au realizat un calcul și au constatat că mărcile păstrate de populație ar valora, raportat la euro, cam 8,5 miliarde. O sumă colosală!

Oamenii nu și-au schimbat la bancă mărcile în euro și continuă, probabil, să aibă saltelele doldora de bani vechi. Întrebarea care se impune în acest context este simplă: de ce? Ei bine, nu putem nega faptul că unii dintre europeni pot fi sceptici cu privire la noul sistem financiar clădit pe euro și probabil au impresia că nu le strică să aibă o plasă de siguranță, niște bani puși deoparte în mărci. La fel de plauzibilă e și varianta că mulți ar fi uitat de aceste depozite de mărci, odată cu trecerea anilor.

În tot acest timp, majoritatea băncilor centrale ale lumii iau în calcul adoptarea unor monede digitale, pentru a ține pasul cu apetitul tot mai mare al oamenilor pentru piața crypto.

Potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, peste jumătate din băncile centrale ale lumii au explorat crearea propriilor valute digitale (CBDC). Declarația oficialul FMI a fost făcută marți la reuniunea anuală a organizației.

110 țări se află într-o „etapă” de analiză a CBDC, a mai spus șeful FMI. „Înainte de pandemie, amintiți-va că obișnuiam să spunem, viitorul este digital. Odată cu pandemia, viitorul a sosit și foarte proeminent în lumea banilor”, a spus Georgieva.

„Când ne uităm la acest univers, cea mai fiabilă este moneda noastră digitală a băncii centrale. De ce? Pentru că au sprijinul statului și sunt integrate în politică monetară”, a spus oficialul FMI.